//if (!$logat_p) include("page_left.php"); if ($logat_u){ if ($_GET['pag']=='administrare-useri') include("templates/administrare_useri.php"); if ($_GET['pag']=='logout') include('logout.php'); if ($_GET['pag']=='edit-user') include('templates/edit_user.php'); if ($_GET['pag']=='comentariile-mele') include('templates/comentariile_mele.php'); if ($_GET['pag']=='rezervarile-mele') include('templates/rezervarile_mele.php'); } else if ($logat_p) { if ($_GET['pag']=='administrare-pensiuni') include("templates/administrare_pensiuni.php"); if ($_GET['pag']=='adauga-pensiune') include("templates/adauga_pensiune.php"); if ($_GET['pag']=='edit') include('templates/edit.php'); if ($_GET['pag']=='promotie') include('templates/promotie.php'); if ($_GET['pag']=='pachete') include('templates/pachete.php'); if ($_GET['pag']=='cont-pensiune') include('templates/edit_user_pensiune.php'); if ($_GET['pag']=='adauga-promotie') include('templates/adauga_promotie.php'); if ($_GET['pag']=='edit-promotie') include('templates/edit_promotie.php'); if ($_GET['pag']=='listare-promotii') include('templates/listare_promotii.php'); if ($_GET['pag']=='logout') include('logout.php'); //if (empty($_GET['pag'])) include("templates/administrare_pensiuni.php"); } ?>
  Moldova zona turistica cazare
Moldova

 

Moldova

Moldova, cuprinsa in bazinele hidrografice ale raurilor Siret si Jijia, in estul Carpatilor Orientali, are ca localitati mai importante in afara celor din nord: Iasi (unul dintre cele mai vechi orase ale tarii, centru cultural, stiintific si artistic, cu numeroase muzee - Muzeul Unirii, Muzeul Etnografic, Muzeul de Arta s.a. si monumentele arhitectonice - Biserica Sfantul Neculai din sec. XV, manastirile Galata si Golia din sec. XVI, Cetatuia si Trei Ierarhi din sec. XVII, Palatul Culturii de la inceputul secolului XX, in stil neogotic, cu bogate decoratii exterioare si interioare), Pascani (cu monumente istorice, un conac si Biserica Sfintii Mihail si Gavril, ambele din sec. XVII), Roman (cu Biserica Armeneasca din sec. XVI si Hanul Viti din sec. XVIII), Piatra Neamt, Târgu Neamt, Bacau, Vaslui (cu ruinele unei cetati si biserica Sfantul Ion Botezatorul - din secolul al XV-lea, mausoleul eroilor cazuti in timpul razboiului pentru independenta din 1877-1878) , Barlad, Focsani (care are in imprejurimi renumitele podgorii de la Jaristea, Odobesti si Cotesti), Galati (important port fluviomarin, centru industrial, comercial si cultural, cu cel mai mare santier naval si combinat siderurgic din tara), Tecuci (cu renumitele podgorii de la Nicoresti si Ivesti din apropiere) si Marasesti care merita sa fie mentionat pentru paginile de istorie scrise aici in timpul primului razboi mondial, ramase in memoria noastra prin mausoleul de aici si cel din apropiere de la Marasti.


Iasi
- ORASUL CU 7 MANASTIRI -

Ideea inaltarii unei biserici mai mari, monumentale, la Iasi, apartine Mitropolitului Veniamin Costachi. Hrisovul domnesc din 8 august 1826, privind lucrarile de proiectare si construire a noii biserici, este actul de nastere al Catedralei mitropolitane. Pe locul unde se afla biserica Alba (sec. XIV), apoi Stratenia (sec. XVII), s-a inceput zidirea noului lacas, insa vitregiile vremii si dificultatile constructive au facut ca marele ei ctitor sa nu o vada terminata.

Sfintirea Catedralei, la 23 aprilie 1887, a fost un eveniment national, la ceremonie luând parte si regele Carol I care a spus in cuvântul sau: "Faptele bune sunt totdeauna rasplatite si poporul român nu uita pe acei care au lucrat si luptat pentru Biserica si Patrie".

Catedrala Ieseana Catedrala ieseana este o cladire monumentala, de plan dreptunghiuluar, marcat la colturi de patru turle decrosate. Stilul arhitectonic este inspirat din forme târzii ale Renasterii italiene, asemanator cu al vestitei biserici "Trinita del Monte", din Roma. Elementele decorative, atât in interior, cât si in exterior, sunt dominate de baroc.


Catedrala mitropolitana functioneaza cu regim de mânastire, cu intregul personal compus din monahi. In fiecare zi se savârseste Sfânta Liturghie si celelalte rânduieli liturgice ale Laudelor, iar la moastele Sfintei Paraschiva se savârsesc, de asemenea, zilnic, Acatistul si Paraclisul sfintei. Sute si uneori mii de credinciosi vin aici sa-i ceara ajutorul milstivei Maici ocrotitoare a Moldovei. Un cleric grec care a slujit intr-o zi Sfânta Liturghie a afirmat ca n-a mai vazut nicaieri in lumea ortodoxa atâtea mii de pomelnice asa cum sunt la Catedrala din Iasi.
Catedrala mitropolitana

Manastirea "Sf. Teodora"

Manastirea Sf. Teodora a fost infiintata pentru monahiile de la Centrul eparhial Iasi. Calugaritele care se ostenesc la multele activitati ale Centrului eparhial, la curatenie, la primirea delegatiilor oficiale si a pelerinilor, se pot ruga in fiecare seara, ca si-n duminici si sarbatori, la mânastirea lor, fosta catedrala mitropolitana - Sf. Gheorghe. In timpul zilei, peste saptamâna, aceeasi biserica este si capela a studentilor in teologie.


Manastirea Trei Ierarhi , ctitorita de Vasile Lupu intre anii 1635 - 1639, cunoscuta in lumea intreaga pentru istoria si frumusetea ei, si-a reluat programul liturgic in ianuarie 1990, dupa 40 de ani de interdictii. Se ostenesc aici mai multi parinti care se indeletnicesc cu rugaciunea, cântarea psaltica, pictura bisericeasca si primirea pelerinilor. De aceasta mânastire tine si biserica Sf. Nicolae - Domnesc, ctitorie stefaniana.
Manastirea "Trei Ierarhi"

Manastirea "Golia" Manastirea Golia, ctitorita in anul 1564 de logofatul Ioan Golia, refacuta de Vasile Lupu, a fost redeschisa in anul 1992 si are o obste de 10 monahi. Staretul mânastirii, Protos. Vitalie Danciu, este si director al Tipografiei "Trinitas", care functioneaza aici, având printre tipografi si câtiva monahi. In incinta manastirii este in curs de amenajare sediul Editurii "Trinitas" a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei si sediul viitorului post de radio al Mitropoliei. Tot la Manastirea Golia se afla o colectie de arta bisericeasca si sediul Asociatiei Studentilor Greci din Iasi.

 

 

 


Manastirea Galata, ctitorita de Petru Schiopu intre anii 1582 - 1584, reinfiintata in anul 1996, are cinci monahii care se ostenesc cu rânduiala slujbelor bisericeasti si cu activitati la atelierele de croitorie si broderie.


Manastirea "Galata"

 

 


Manastirea Cetatuia, una dintre cele mai reusite opere de arta din Moldova, a fost ctitorita de Duca Voda intre anii 1668 - 1672. In acest loc a functionat o vestita tiparnita greceasca care a tiparit carti pentru tot spatiul grecesc. Printre alte lucrari, aici a aparut in secolul al XVIII-lea opera completa a Sf. Simion al Tesalonicului. Complexul monastic a fost renovat in integime intre anii 1970 - 1980 cu staruinta si jertfa vrednicului staret Arhim. Mitrofan Baltuta (+ 15 iunie 1995). Manastirea adaposteste o colectie de arta si este vizitata de numeroase delegatii bisericesti si laice.


Manastirea Bucium, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului, ctitorita in secolul al XIX-lea pe locul unei manastiri din secolul al XVIII-lea. A fost o vreme si metoc al schitului românasc Prodromu de la Sfântul Munte Athos. Loc linistit, ferit de zgomotul orasului, Manastirea Bucium atrage la slujbele ei bisericesti multi credinciosi. Aici se afla si o resedinta a Arhepiscopiei Iasilor.


Manastirea "Bucium"